Na de basisschool
In de loop der jaren is er veel veranderd op het Voortgezet Onderwijs (VO). Op deze pagina leest u alles over het Voortgezet Onderwijs (VO). Wij hopen dat het u en uw kind helpt bij het maken van een goede VO-keuze.
De VO-gids
Hier vindt u een link die verwijst naar de website van de VO-gids. Op deze site kunt u heel makkelijk via een zoekmachine de voor uw kind juiste VO-selectie maken en bekijken.
Op diezelfde site staat een handige zoekmachine voor de open dagen van de VO-scholen: De open dagen planner. U vindt die planner hier.
Voor alle data en de stappen die belangrijk zijn voor het kiezen van een vervolgopleiding, kunt aan de rechterkant van deze pagina de 'OverstapRouteKaart - 2023-2024' bekijken. Verdere informatie over de overstaproute vindt u op de website van KoersVO.
VO-scholenmarkt
Vanaf januari is het de tijd van het jaar waarin ouders en leerlingen zich oriënteren op de verschillende v(s)o-scholen. De gemeente organiseert met de VO-scholen jaarlijks 'de scholenmarkt'. Daar presenteren de diverse VO-scholen zich aan hun mogelijk toekomstige leerlingen en hun ouders. Verwacht daar geen diepe persoonlijke gesprekken over uw kind, maar zie het meer als een orientatiemogelijkheid. U kunt daar de kraampjes van alle scholen even langs lopen voor algemene informatie. Deze scholenmarkt gaat gehouden worden op woensdag 18 januari vanaf 19.30 uur in Sporthal Oostmeer.
Soorten VO scholen
In het Voortgezet Onderwijs bestaan verschillende soorten scholen. Uiteraard heeft het niveau van de scholen daarmee te maken. Ook zijn termen als 'profielkeuze', 'studiehuis' en 'leerroutes' ingevoerd op het VO.
Op de website van Koers-VO kunt u bekijken welk onderwijs en welke ondersteuning de diverse VO-scholen bieden. De link naar die website vindt u hier.
Hieronder hebben wij alle stromingen in het Voortgezet Onderwijs voor u op een rijtje gezet:
Het VMBO
Het voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs (VMBO) bestaat uit zogenaamde leerwegen. Een leerweg is de route die een leerling volgt na de onderbouw. Alle vier de leerroutes leiden naar het middelbaar beroepsonderwijs.
De vier leerwegen zijn:
- de theoretische leerweg;
- de gemengde leerweg:
- de kaderberoepsgerichte leerweg;
- de basisberoepsgerichte leerweg.
De theoretische leerweg is het beste te vergelijken met de mavo. Een diploma van de theoretische leerweg geeft toegang tot vakopleidingen (niveau 3) en middenkaderopleidingen (niveau 4) van het mbo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan je ook naar de havo.
De gemengde leerweg ligt qua niveau dicht bij de theoretische leerweg en bereidt de leerlingen voor op vakopleidingen (niveau 3) en middenkaderopleidingen (niveau 4) in het middelbaar beroepsonderwijs en op de havo.
De kaderberoepsgerichte leerweg richt zich op de praktijk en bereidt de leerlingen voor op vakopleidingen (niveau 3) en middenkaderopleidingen (niveau 4) in het middelbaar beroepsonderwijs.
De basisberoepsgerichte leerweg bereidt uitsluitend voor op de basisberoepsopleidingen (niveau 2) in het middelbaar beroepsonderwijs. Binnen de basisberoepsgerichte leerweg is een nieuw traject ingevoerd, het leerwerktraject. Dit is een leerwijze met meer ruimte voor stage of werk. Ook het leerwerktraject geeft toegang tot een niveau 2 opleiding in het mbo, mits deze verwant is. Is die niet verwant, dan kunnen eventueel nadere eisen door het mbo worden gesteld.
Elke leerweg kent een keuze uit vier sectoren: Techniek, Zorg en Welzijn, Economie en Landbouw. Leerlingen in het VMBO kiezen op zijn vroegst aan het eind van het tweede leerjaar voor een van die sectoren. Binnen deze sectoren bestaan weer beroepsgerichte programma's.
Niet elke school heeft alle beroepsgerichte programma's' in huis. Een leerling kan dus bijvoorbeeld niet overal 'voertuigentechniek' of 'zorg-en-welzijn-breed' volgen. Het is daarom raadzaam om bij de vmbo-scholen bij u in de omgeving na te vragen welke opleidingen zij aanbieden.
Zorgstructuur
In het vmbo is de zogeheten zorgstructuur ingevoerd. Een van de doelen in het vmbo is dat zoveel mogelijk leerlingen een van de leerwegen met een diploma afsluiten. De meeste leerlingen zullen dat doel op eigen kracht en zonder bijzondere voorzieningen kunnen bereiken. Maar er zijn ook leerlingen die daarbij wat extra hulp nodig hebben. Voor leerlingen die bij het volgen van een van de leerwegen tijdelijke ondersteuning nodig hebben, is er het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). Leerlingen krijgen dan extra (orthodidactische of orthopedagogische) hulp. Sommige vmbo-scholen hebben een aparte voorziening voor leerlingen die leerwegondersteunend onderwijs krijgen.
De leerlingen krijgen daar onder andere les in kleinere groepen en kunnen daardoor meer hun eigen tempo volgen. In het leerwegondersteunend onderwijs volgen de leerlingen hetzelfde programma als in de reguliere leerwegen.
De beslissing of uw kind leerwegondersteunend onderwijs ontvangt is een beslissing van de school. De middelbare school bepaalt zelf of een leerling extra ondersteuning krijgt of niet. Daar laat de regionale verwijzingscommissie zich niet over uit. Wél beslist de commissie op basis van de aanmeldingen of de school extra geld ontvangt voor de verzorging van uw kind.
Ook niet-geïndiceerde leerlingen zijn door scholen toelaatbaar tot de verschillende vormen en mogelijkheden van leerwegondersteuning in het vmbo. De school is wel verplicht om voor elke leerling met een beschikking voor leerwegondersteunend onderwijs of praktijkonderwijs een individueel handelingsplan op te stellen. U kunt de school hiernaar vragen.
HAVO en VWO
De HAVO duurt vijf jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het HBO (hoger beroepsonderwijs). Met een bewijs dat de eerste drie leerjaren havo met gunstig gevolg zijn doorlopen, kan een leerling doorstromen naar een vakopleiding of een midden kaderopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs.
Het VWO ten slotte duurt zes jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs. Met een bewijs dat de eerste drie leerjaren van het vwo met gunstig gevolg zijn doorlopen, kan een leerling doorstromen naar een vakopleiding of een middenkaderopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Tot het VWO behoren het atheneum en het gymnasium. Op het gymnasium krijgen alle leerlingen Grieks en Latijn in de onderbouw en Grieks en/of Latijn in de bovenbouw. Op het atheneum wordt soms Latijn of Grieks gegeven als keuzevak. Op een lyceum kunnen leerlingen zelf kiezen voor het gymnasium of het atheneum.
Op de HAVO en het VWO heeft een leerling de keuze uit vier profielen. Een profiel bestaat uit een onderwijsprogramma dat de leerling in het havo en vwo voorbereidt op een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Door die aansluiting kan ook het aantal studenten dat het hoger onderwijs voortijdig verlaat, beperkt blijven.
Er zijn vier profielen:
- natuur en techniek;
- natuur en gezondheid;
- economie en maatschappij;
- cultuur en maatschappij.
Elk profiel heeft een gemeenschappelijk deel, dat voor alle profielen gelijk is. Daarnaast is er een profieldeel dat elk van de profielen kenmerkt. Ten slotte is er een vrij deel. Deze vrije ruimte kan de leerling gebruiken om vakken te volgen uit een ander profieldeel. Dat vergroot de mogelijkheden van leerlingen om door te stromen naar het hoger onderwijs.
In HAVO en VWO is het onderwijs opgebouwd rond het 'studiehuis'. Daarbij gaat het niet om een gebouw. Met het begrip 'studiehuis' doelen we vooral op begeleiding door de docent, die erop is gericht de leerlingen in toenemende mate zelfstandig hun werk te laten doen.
VO scholen
Hieronder vind je links naar de scholen voor Voortgezet Onderwijs bij ons in de regio. Klik op de schoolnaam en je wordt doorgestuurd naar hun website.
- Laurens Lyceum
- Melanchthon Bergschenhoek
- Melanchthon Business school
- De Blesewic
- Melanchthon Berkroden
- Wolfert Lansing
- Toorop
- Wolfert van Borselen (algemeen)
- Stanislas
- Marnix Gymnasium
- Erasmiaans Gymnasium
- Hugo Grotiuscollege
- Stedelijk College
- Oranje Nassau College
- Erasmus College
- Thorbecke
- Alfrink College
Bent u geïnteresseerd in de beoordeling die de onderwijsinspectie van de verschillende scholen geeft, neem dan eens een kijkje op hun site.