
Impressie: De school in het kort
Brede school
De school is gehuisvest in een schoolgebouw aan de Oudelandselaan 139. In ons gebouw zijn verder een organisatie voor buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en twee speellokalen gehuisvest. Een bijzonder aspect van het complex zijn de inpandige privé speelplaatsen, waarop de kleuters en de kinderen van de groepen 3 en 4 heerlijk kunnen buitenspelen. De grote speelplaats voor de school is bedoeld voor de groepen 5 t/m 8 en wordt gedeeld met onze buurscholen.
De school telt met ingang van dit jaar zo’n 600 leerlingen die verdeeld zijn over 24 groepen. Er zijn 50 leerkrachten, een administratief medewerker, een conciërge en een onderwijs assistent werkzaam. We starten in dit schooljaar met de volgende groepsverdeling: 6 kleutergroepen en verder van elke jaargroep 3 parallelgroepen.
De kleuters
De eerste 2 jaar zitten de kinderen in een gemengde kleutergroep. Vier- en vijfjarige kinderen vormen met elkaar een kleutergroep. Onze kleutervisie, de manier van werken en rapporteren en nog veel meer specifieke kleuterzaken kunt u nalezen in het onderstaande document 'Kleuters op Het Baken'.
Leren van elkaar
Het Baken is een school die waarde hecht aan een groepsstructuur om kinderen zich te laten ontwikkelen. Kinderen leren veel met maar ook van elkaar. Kringgesprekken en effectieve instructies op drie niveaus zijn erg belangrijk. Daarnaast zijn er veel momenten waarop kinderen zelfstandig op hun eigen niveau aan de slag gaan, alleen of met anderen. Het zelfstandig werken speelt hierin een belangrijke rol. We leren de kinderen om gedurende die werkperiodes alleen of samen hun werk te maken, waarbij ze elkaar kunnen helpen. Dit alles rekening houdend met de mogelijkheden en capaciteiten van het kind. Los van klassikale instructie en individuele verwerking, hechten wij ook veel waarde aan het samen oplossen van problemen, samenwerken en samen spelen. Dit begint bij de kleuters al door het gebruik van het planbord en werken in hoeken. In midden en bovenbouw zijn ook veel samenwerkingsopdrachten tijdens diverse lessen.
Instructie op niveau
De prioriteit van het onderwijs ligt in het aanleren van de basisvaardigheden. Hierbij is het van belang om voor leerlingen uitbreiding of vermindering van instructietijd of leertijd te creëren. Er is dus geen sprake van permanente scheiding van goede en minder goede leerlingen.
Op de volgende manier geven wij hier vorm aan:
• De leerkracht geeft een terugblik van vorige les
• De leerkracht geeft het doel en opdracht van de les aan
• Er is een korte instructie voor de groep, kinderen die dat kunnen mogen al aan het werk
• De leerkracht loopt een korte startronde door de klas, de grote groep gaat aan het werk
• Er wordt extra instructie gegeven aan een kleine groep aan de instructietafel
• De kleine groep gaat aan het werk (basisstof)
• De leerkracht maakt een voortgangsronde door de groep
• Er is een korte klassikale evaluatie van de les
Het verkeerslicht is hierbij een hulpmiddel om kinderen te leren omgaan met uitgestelde aandacht van de leerkracht. Staat het licht op groen dan mogen de kinderen hulp vragen aan de leerkracht. Staat het licht op oranje dan is de leerkracht aan de slag volgens onze manier van de effectieve instructie. De leerkracht maakt dan, na een korte klassikale instructie, een vaste ronde door de klas om kinderen te begeleiden. Tijdens deze ronde is er tijd om echt kindgericht te werken. Blijkt dat na de ronde nog veel kinderen uitleg nodig hebben, dan volgt een tweede klassikale uitleg. Daarna gaat de juffrouw of meester opnieuw in een vaste ronde door de klas. In de tijd die door de korte klassikale momenten gewonnen wordt, kan de leerkracht (extra) hulp bieden aan individuele kinderen of groepen kinderen met dezelfde onderwijsbehoefte. Het is bedoeling dat de kinderen, op het moment dat het verkeerslicht op oranje staat, zelfstandig werken aan de uitgelegde leerstof. Als het licht op rood staat, dan zijn de leerlingen met een toets bezig, of geeft de leerkracht instructie aan een groepje leerlingen en moeten de kinderen het echt helemaal alleen doen. In de kleutergroepen wordt er alleen met het groene en oranje stoplicht gewerkt. Ieder schooljaar wordt er veel aandacht besteed aan het toepassen van deze regels.
Gym van vakleerkrachten
De motorische ontwikkeling van leerlingen vormt voor ons een belangrijk onderdeel van ons lesprogramma. De kleuters gymmen in principe iedere dag in de speelzaal. Twee maal in de week krijgen de kleuters les van de vakdocent. Tijdens de gymlessen zijn gymschoenen verplicht, het liefst schoenen zonder veters. De gymschoenen worden bewaard in een opbergkist die in de klas staat.
Vanaf groep 3 hebben de kinderen twee keer per week lichamelijke opvoeding in Sporthal Oostmeer. De kinderen krijgen 2 keer in de week gym van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Tijdens de lessen worden zowel sporten als spellen aangeboden zodat het kind een brede basis heeft voor het vervolg onderwijs.
Foto's en video's van onze activiteiten
Vanwege de AVG-wetgeving zullen foto's en video's van onze activiteiten in principe vanaf januari 2020 altijd via de Social Schools-APP verstuurd worden en niet geplaatst worden op deze website. Voor foto's op de website is expliciet toestemming verkregen.